Sportsko društva Srba u Hrvatskoj predstavljeno u Vukovaru

06.11.2018. FOTO: Srbi.hr

Nakon što su četiri institucije Srba u Hrvatskoj – SNV, ZVO, Privrednik i Prosvjeta 30. marta ove godine u Zagrebu osnovali Sportsko-rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj, u Vukovaru su se 5. novembra okupili predstavnici sportskih klubova kako bi se upoznali sa ciljevima i idejama ove novoosnovane srpske institucije.

Već duže vremena imamo nameru i želju da radimo na razvoju sportskog života Srba u Hrvatskoj. Sport je važan segment svakog društva, a važan je i u očuvanju nacionalnog identiteta, međutim, svih ovih godina nikako da uhvatimo povoljan trenutak da se konkretnije i smišljenije njime pozabavimo. Sada smo pronašli i vremena, a i novca da na tome radimo. U svemu ostalom smo dosta uradili, i u politici i u ekonomiji i u kulturi, ali sport je morao da čeka svoju šansu. Sportsko društvo koje smo osnovali trebalo bi da pored ostale četiri naše institucije bude peta najvažnija institucija koja okuplja Srbe u Hrvatskoj – rekao je u uvodnom delu sastanka potpredsednik Srpskog narodnog veća Aleksandar Milošević.

Okupljanje Srba i na sportskom planu

Ovo srpsko sportsko društvo je od marta već pomoglo rad nekoliko klubova u državi, od Vukovara, Ogulina i Daruvara pa do Zagreba i Vojnića. U želji da se organizacija poboljša krenulo se u organizovanje sastanaka po regionima u kojima živi značajan broj Srba.

O osnivanju ove organizacije razmišljalo se pune dve godine. Sve je počelo sa našim učestvovanjem na Evropeijadi 2016. godine i onom utakmicom između reprezentacija Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, koja je održana ovde kod vas 14. juna te godine. Pokazalo se da na tom sportskom nivou možemo vrlo lepo da sarađujemo. To se pokazalo i kao veoma dobar put da se mimo politike srpska populacija i njene sportske organizacije i klubovi u Hrvatskoj objedine – objasnio je predsednik SRDSuH Milan Martinović.

U pripremi sportski planovi i programi

Iako je među Srbima u Hrvatskoj fudbal najmasovnija sportska grana Društvo će okupljati klubove i predstavnike svih sportova. Formalno-pravno u Hrvatskoj klubovi sa srpskim predznakom i ne postoje, nego se pre svega radi o klubovima koji deluju u srpskim sredinama u Hrvatskoj i u kojima ima značajan broj Srba, ali Društvo će pokušati da ih okupi i pomogne njihov rad.

Svi će oni moći da se učlane u naše društvo i mi ćemo već sledeće godine imati određena sredstva iz raznih izvora. Od vlade RH, Srpskog narodnog veća, HOO-a, FIFE, UEFE i drugih. Sve te organizacije imaju određena sredstva koje izdvajaju za razvoj sporta nacionalnih manjina, a to do sada niko, sem Roma u Hrvatskoj koji su to vrlo dobro uradili, nije koristio. Romi su se jako dobro etablirali u Hrvatskom nogometnom savezu i svake godine organizuju minimalno tri fudbalska kampa nacionalnih manjina. Iz toga izvlače značajna sredstva koja za te potrebe HNS dobija od FIFE. Na osnovu raznih programa sredstva se mogu povući i iz EU fondova. Mi sada pravimo bazu podataka o klubovima, da vidimo sa čime raspolažemo, a onda ćemo uraditi jednu anketu i na osnovu toga ćemo uraditi planove i programe – objasnio je Martinović koji se dugi niz godina bavio raznim sportovima i koji je, kako je sam rekao, u sportu ceo svoj život.

Na području delovanja Zajedničkog veća opština postoji dosta klubova iz raznih sportova. Najmasovniji je svakako fudbal, ali na sastanku u Vukovaru okupili su se i predstavnici košarke, futsala, đu-đucua i drugih sportskih grana.

Verujem da će ovo sportsko društvo opravdati cilj zbog koga je osnovano i da će uspešno koordinisati i pomagati povezivanje naših klubova sa institucijama unutar Republike Hrvatske i naročito sa institucijama naše matične države Srbije, ali i sa manjinskim sportskim klubovima koji deluju u drugim državama. Jedan od ciljeva će sigurno biti i formiranje manjinske srpske nacionalne selekcije Hrvatske u fudbalu – zaključio je domaćin sastanka u Vukovaru predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Izvor: srbi.hr

Postanite član našeg društva

Постаните члан нашег друштва

Podržite naše aktivnosti

Подржите наше активности