Europeada

EUROPEADA je Europsko nogometno prvenstvo autohtonih nacionalnih manjina.

Predstojeća peta Europeada 2024 održat će se od 28. juna do 7. jula 2024. na graničnim područjima Njemačke i Danske, između Sjevernog i Baltičkog mora uz moto „Between Seas“. Na ovom velikom sportskom događaju natjecat će se više od 1000 sudionika okupljenih u 27 muških i devet ženskih ekipa, koje će zaigrati na čak 14 igrališta.

https://europeada.eu


Pokretač ovog sportskog natjecanja, koje se po uzoru na Europsko nogometno prvenstvo održava svake četiri godine, je Savezna unija europskih narodnosti (FUEN) – najveća krovna organizacija europskih autohtonih nacionalnih manjina, narodnosti i jezičnih skupina. Europeada promovira manjine, njihovu raznolikost i značaj u društvu, a medijska prisutnost stvara dodanu vrijednost za regiju i organizatore.

Pored borbe za prestižni trofej na nogometnom terenu, Europeada se brine i o kulturnoj razmjeni između manjina. Na terenu i izvan njega radi se o poštenoj igri, poštovanju, toleranciji i razumijevanju, to su vrijednosti koje promiče ovo zanimljivo natjecanje. Za autohtone nacionalne manjine Europeada nudi priliku za okupljanje, razmjenu ideja, učenje o mnogim drugim zajednicama u Europi koje se u svojim državama suočavaju sa sličnim izazovima.

Dosadašnji domaćini Europeade:

  1. Surselva, Švicarska, 31. 5. – 7. 6. 2008.
  2. Lusatia, Njemačka, 16. 6. – 24. 6. 2012.
  3. Južni Tirol, Italija, 18. 6. – 26. 6. 2016.
  4. Koruška, Austrija, 25. 6. – 3. 7. 2022.
  5. Sjeverni i Južni Schleswig, Danska i Njemačka, 28. 6. – 7. 7. 2024.

Premijerno izdanje Europeade održano je 2008. u multijezičnoj Švicarskoj, u organizaciji retoromanske manjine, odnosno njihove krovne organizacije Lia Rumantscha. Talijanska pokrajina Južni Tirol prvi je put tada slavila pobijedivši u finalu Hrvate iz Srbije. Red sporta, red muzike, red folklora i kulturnih događanja osvojili su sudionike, ali i sportske i političke predstavnike. Tako da se ova šarolika priča nastavila 2012. u dvojezičnoj Lužici, njemačkom pograničnom području s Poljskom i Češkom naseljenom Lužičkim Srbima. Tada je reprezentacija Južnog Tirola prvi put obranila naslov, ovaj put pobjedom protiv Roma iz Mađarske. Na Europeadi 2016. godine Južni Tirolci, govornici njemačkog i ladinskog jezika, i treći su put, ovaj put kao domaćin, uzeli naslov prvaka. Titulu najbolje manjinske momčadi osvojili su i u Klagefurtu, u Austriji pobijedivši domaćine Europeade 2022. Koroške Slovence.

Nogometna reprezentacija Srba iz Hrvatske prvi je put sudjelovala na Europeadi 2016. godine u Južnom Tirolu, u Italiji, zajedno s nogometnom reprezentacijom Hrvata iz Srbiji, uz podršku HNS-a. Po prvi put u povijesti sporta ove su dvije manjinske reprezentacije Hrvata i Srba putovale jednim autobusom i bile sponzorirane od istog sponzora. Srbi su izborili drugo mjesto u grupi s pet bodova, a Hrvati su osvojili prvo mjesto u grupi s devet bodova. U nastavku natjecanja obje su reprezentacije izgubile u osmini finala, a Srbi iz Hrvatske zauzeli su 11. mjesto u konkurenciji od čak 24 reprezentacije. Bio je to veliki uspjeh za s obzirom na to da su po prvi put sudjelovali na ovakvom velikom natjecanju koje se održava na europskom nivou.

Nogometna reprezentacija Srba iz Hrvatske po drugi put je sudjelovala na Europeadi, 2022. godine u Koruškoj, u Austriji. Nogometne reprezentacije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji ponovo su zajedno putovale istim autobusom i deset dana su bile smještane u istom hotelu. Srbi iz Hrvatske zajedno s kolegama iz reprezentacije Hrvata iz Srbije na pozornici su se predstavili Bajaginom pjesmom „Moji su drugovi biseri rasuti po celom svetu“. Ostali sudionici imali su pojedinačna predstavljanja, samo su Hrvati iz Srbije i Srbi iz Hrvatske odradili simbolični zajednički nastup čime su na najbolji način opravdali i moto Europeade 2022 „Together unique“ („Ujedinjeni zajedno“). Ovaj put nije izostao ni dobar rezultat – hrvatski Srbi zauzeli visoko peto mjesto, a srpski Hrvati šesto mjesto u konkurenciji 20 manjinskih reprezentacija.

Video

Ovo sportsko natjecanje, osim što pruža priliku mladim ljudima da ostvare aspiracije i svoje potencijale, istovremeno pomaže u približavanju naroda, u prihvaćanju međusobnih razlika, ali i pronalaženju i povezivanju međusobnih sličnosti, koje su posebno prisutne kod naroda bivše Jugoslavije.

Zajedničko sudjelovanje „manjinaca“ na Europeadi ne bi bilo moguće bez podrške Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Srpskog narodnog vijeća (SNV), Fondacije “Popović & Snovi”, Savezne unije europskih nacionalnih manjina (FUEN), i Fudbalskog saveza Srbije (FSS).

https://sportske.jutarnji.hr/sn/nogomet/nogomet-mix/zanimljiva-prica-iz-austrije-ako-ste-hrvat-i-navijate-za-svoje-onda-zapravo-navijate-za-srbiju-15216643?fbclid=IwAR09wzoObySjGt9x5TLrQC-JKtQm6byw9HNFAsx3r8RcJViHGHTqIhAAln8

https://p-portal.net/europeada-mnogo-vise-od-sporta

https://p-portal.net/europeada-blajburgom-se-orilo-moji-su-drugovi-biseri-rasuti

Postanite član našeg društva

Постаните члан нашег друштва

Podržite naše aktivnosti

Подржите наше активности