Prijateljske nogometne utakmice

Organiziranje prijateljskih utakmica između manjinskih nogometnih reprezentacija Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji jedan je od najvažnijih i najatraktivnijih programa SRDS-a.

Prva prijateljska utakmica nogometne reprezentacija Srba iz Hrvatske odigrana je 13. lipnja 2016. godine u Vukovaru s nogometnom reprezentacijom Hrvata iz Srbije, 15 dana uoči zajedničkog odlaska na Europeadu u Italiji. Hrvati iz Srbije pobijedili su sa uvjerljivih 4-0.

Tri godine poslije utakmice u Vukovaru, 15. lipnja 2019. godine pred punim tribinama odigrana je uzvratna prijateljska utakmica u Tavankutu kraj Subotice. Pobjedu su ponovo odnijeli Hrvati iz Srbije (4:1). Ovu su prijateljsku utakmicu svojim prisustvom podržali predstavnici nacionalnih manjina, predstavnici Vlade RS, lokalnih vlasti u RS i u RH te ambasador RH i posebni izaslanik i dopredsjednik HNS-a gospodin Ante Vučemilović. Koliko je ovaj događaj važan društvenom smislu govori u prilog i činjenica da je popraćen brojnim medijima i da se direktno prijenosio na Sport klubu.

Treća prijateljska utakmica odigrala se na stadionu NK BSK Bijelo Brdo kraj Osijeka, 16. lipnja 2023. godine. Ujedno bila je to i prva pobjeda manjinaca iz Hrvatske (4-1) u dosadašnjim dvobojima tih dviju reprezentacija. Spektaklu u Bijelom Brdu nazočilo je čak četvero ministara iz Hrvatske i Srbije te brojni drugi predstavnici državnih i lokalnih vlasti. Bila je to prava nogometna poslastica koju su popratili brojni gledatelji, visoki politički dužnosnici i mediji, a pozitivna atmosfera odjeknula je cijelom regijom.

Tokom odigravanja prijateljskih utakmica politički odnosi Srbije i Hrvatske bili su na vrlo niskoj razini pa su dvije manjinske zajednice, Srbi iz Hrvatske i Hrvati iz Srbije, preko nogometa pokušavaju relaksirati te napetosti. Na svim su utakmicama poslane poruke mira, dijaloga i prijateljstva.

SRDS kroz ovaj program pokazuje kako sličnosti i razlike među narodima ne trebaju biti korištene za sukobe, već za razvoj i suradnju u svakom smislu te riječi.

Prijateljske utakmice reprezentacija Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji:

  1. Vukovar, 12. lipnja 2016. – 4:0 pobjeda Hrvata u Srbiji
  2. Tavankut, 15. lipnja 2019. – 4:1 pobjeda Hrvata u Srbiji
  3. Bijelo Brdo, 17. lipnja 2023. – 4:0 pobjeda Srba U Hrvatskoj

Video

Ciljevi:

  • integracija i afirmacija srpske zajednice u sportu, unutar i izvan Hrvatske;
  • poticanje amaterizma u sportu i društvene uključenosti;
  • promicanje fair play-a, razumijevanja, sprječavanja svih oblika nasilja u sportu, pogotovo prema djeci i mladima, tolerancije i odgovornosti;
  • regionalno povezivanje Srba u Hrvatskoj;
  • povezivanje Srba u Hrvatskoj s većinskim narodom i drugim nacionalnim manjinama;
  • poticanje i unapređivanje sportske rekreacije i sportskog načina života;
  • poticanje suradnje s drugim institucijama koje razvijaju sportsko rekreativne sadržaje.

Partneri u održavanju dosadašnjih utakmica bili su: NK BSK Bijelo Brdo, Općina Erdut, Hrvatska nogometna reprezentacija Hrvata iz Srbije, Srpsko narodno vijeće (SNV), Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV).

Program financijski podržavaju Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Srpsko narodno vijeće (SNV), Hrvatski nogometni savez (HNS), Fudbalski savez Srbije (FSS), Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), Fondacija “Popović & Snovi”.

https://sportske.jutarnji.hr/sn/nogomet/nogomet-mix/nogometna-poslastica-u-bijelom-brdu-srbi-iz-hrvatske-love-prvu-pobjedu-protiv-hrvata-iz-srbije-15345093

https://www.index.hr/sport/clanak/reprezentacija-srba-iz-hrvatske-pobijedila-reprezentaciju-hrvata-iz-srbije/2473087.aspx

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/nogomet-i-fudbal-reklama-s-porukom-na-cirilici-postavljena-u-vukovarskoj-ulici/172524

https://www.portalnovosti.com/prijateljstvo-koje-nadilazi-granice

Postanite član našeg društva

Постаните члан нашег друштва

Podržite naše aktivnosti

Подржите наше активности