Spektakl u Bijelom Brdu: Srbi iz Hrvatske pobijedili Hrvate iz Srbije

18.06.2023.

Foto: Matija Vuković

Prvoj pobjedi manjinaca iz Hrvatske u međusobnim utakmicama ovih dviju nogometnih reprezentacija nazočilo je četvero ministara iz Hrvatske i Srbije te brojni drugi predstavnici državnih i lokalnih vlasti

Nogometna reprezentacija Srba u Hrvatskoj je u Bijelom Brdu pobijedila u prijateljskoj utakmici reprezentaciju Hrvata u Srbiji s 4:0. Prva je to pobjeda manjinaca iz Hrvatske u dosadašnjim dvobojima tih dviju reprezentacija.

Iako je u najavama istican prijateljski karakter ovog susreta, na terenu je to bila prava natjecateljska utakmica, naročito u prvom poluvremenu. Riječ je, ipak, o igračima koji ozbiljno igraju nogomet u drugoj i nižim ligama, pa su tako za Srbe iz Hrvatske nastupali igrači iz BSK-a Bijelo Brdo, Vuteks-Sloge iz Vukovara, Željezničara iz Moravica, Borca iz Kneževih Vinograda, Radničkog iz Dalja, Borca iz Bobote i NK Petrova Gora iz Vojnića.

Nezaustavljivi Nebojša Popović

Reprezentacija hrvatskih Srba je dominirala od samog početka pa ju je u vodstvo doveo Srđan Milovanović u osmoj minuti utakmice, da bi već u prvih pola sata sve riješio Nebojša Popović (20. i 32.), koji je bio nerješiva zagonetka za gostujuću momčad.

U drugom poluvremenu su oba izbornika napravila puno izmjena, pa je ritam igre znatno opao. Na sljedeći pogodak čekalo se, tako, do posljednje minuta utakmice kada je za konačnih 4:0 zabio Petar Gvozdenović.

Izbornik reprezentacije Srba iz Hrvatske Nikica Gagulić nije krio zadovoljstvo nakon ove uvjerljive pobjede.

„Naša prva i potpuno zaslužena pobjeda protiv prijateljske reprezentacije Hrvata iz Srbije. Sve što sam najavio uoči utakmice igrači su ispoštovali i došli smo do te pobjede. Sve zasluge za uspjeh pripadaju igračima. Kada se ispoštuje dogovoreno dođe i rezultat. Naravno da se tu nešto pita i suparnika, ali danas smo ga nadigrali u svim segmentima igre. Čestitam i jednoj i drugoj momčadi na korektnoj igri po teškom i sparnom vremenu u kojem su se moji igrači puno bolje snašli“, rekao je izbornik Gagulić.

Kapetan domaće reprezentacije Dragan Gagulić bio je naročito zadovoljan nastupom novih igrača u reprezentaciji:

„Svi smo presretni ovom prvom pobjedom u našim međusobnim susretima. Svi novi igrači u reprezentaciji su se savršeno uklopili i na kraju je ispalo kako treba. Mislim da je ključno bilo to što smo mi puno više željeli ovu pobjedu. Imali smo nekoliko novih igrača, nekoliko standardnih nam je nedostajalo, ali to što su se svi dobro uklopili je, uz našu veću želju, odlučilo ovu utakmicu. To što je pobjeda ostvarena pred velikim brojem domaćih gledatelja je dodatni razlog za naše zadovoljstvo.“

Utakmicu pratilo četvero ministara iz Hrvatske i Srbije

Utakmicu u Bijelom Brdu organiziralo je Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj uz financijsku podršku Srpskog narodnog vijeća i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te u suradnji s NK BSK Bijelo Brdo i općinom Erdut.

Uoči utakmice nazočne su pozdravili hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar omladine i sporta Republike Srbije Zoran Gajić, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u vladi RS Tomislav Žigmanov, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Milan Martinović i programska direktorica SRDS-a Tatjana Dragičević.

„Poneki Hrvat će navijati za Srbiju, a poneki Srbin navijat će za Hrvatsku u ovoj utakmici. Utakmici dobre volje i utakmici posebnog duha u odnosima između dviju država i dvaju naroda. U dosadašnjim utakmicama smo uvijek bili posvećeni samom susretu i dobrim izvedbama tijekom igre, a manje rezultatima“, rekao je Milorad Pupovac.

Ministar Zoran Gajić je istaknuo važnost sporta u svakom društvu.

„I jedna i druga naša država, i jedan i drugi narod, s koje god strane gledali, imaju uistinu vrhunske sportaše svjetske razine. Sport je medij koji spaja i koji ne razdvaja, sport je medij koji se odlikuje stvaralaštvom, a ne destrukcijom. Ugledati se na sportaše je nešto što vodi ka uspjehu i sreći u životu“, smatra srbijanski ministar sporta.

Brnjac: Sport nas uči fair playu i zajedništvu

Nikolina Brnjac dodala je da je upravo zbog te važnosti sporta Hrvatska vlada posljednjih godina povećala ulaganja u sport.

„Veselim se ovakvim utakmicama jer je sport više od igre. Sport je nešto što nas zbližava, sport je nešto što nas uči fair playu i zajedništvu. Vlada Republike Hrvatske podupire sport. Znatno smo povećali sredstva namijenjena sportu, a kroz novi Zakon o sportu vodimo brigu o sportašima, trenerima i izgradnji sportske infrastrukture“, zaključila je ministrica turizma i sporta RH.

Uz navedene, utakmici su nazočili i potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga, ambasadorica Republike Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić, predsjednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović, zamjenici župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić Radomir Čvarković, saborski zastupnici, te brojni drugi predstavnici državne i lokalne vlasti iz Hrvatske i Srbije.

Mediji o nama

https://www.index.hr/sport/clanak/reprezentacija-srba-iz-hrvatske-pobijedila-reprezentaciju-hrvata-iz-srbije/2473087.aspx

https://vijesti.hrt.hr/manjine/utakmica-dobre-volje-i-posebnog-duha-10862374

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/srpska-manjima-iz-hrvatske-protiv-hrvatske-iz-srbije-nije-bitan-rezultat-na-terenu-pobijedit-ce-suradnja—787345.html

https://www.glas-slavonije.hr/525220/6/Srbi-iz-Hrvatske-upisali-prvu-pobjedu-nad-Hrvatima-iz-Srbije

https://sib.net.hr/galerije/2792019/u-bijelom-brdu-prijateljsku-utakmicu-odigrali-srbi-iz-hrvatske-i-hrvati-iz-srbije/?slika=5736171

https://sportal.blic.rs/fudbal/medjunarodni-fudbal/reprezentacija-srba-iz-hrvatske-pobedila-reprezentaciju-hrvata-iz-srbije/2023062110041469032

https://www.portalnovosti.com/predvodnici-mira-dijaloga-i-dobre-suradnje

Postanite član našeg društva

Постаните члан нашег друштва

Podržite naše aktivnosti

Подржите наше активности