Ratko Rudić dobio Nagradu Vladimir Beara

20.01.2024. FOTO: Jovica Drobnjak/SRDS

Nagradu koja nosi ime najboljeg nogometnog vratara u povijesti ovih prostora ustanovilo je 2022. godine Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj, a prvi dobitnik bio je Miroslav Ćiro Blažević

Najtrofejniji svjetski vaterpolski trener svih vremena Ratko Rudić ovogodišnji je dobitnik Nagrade za doprinos razvoju sportske kulture i društvene tolerancije – Vladimir Beara. Nagradu mu je na svečanosti u Zagrebu uručio državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić.

„Kad god se spomene vaterpolo pomislim na Ratka Rudića, kad god se spomene Ratko Rudić pomislim na vaterpolo“, rekao je u uvodnom govoru saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević i na taj način najbolje oslikao što u svijetu sporta znači Rudićevo ime. U nabrajanju njegovih sportskih rezultata dovoljno je reći da je kao izbornik olimpijska i svjetska zlata osvajao s reprezentacijama Jugoslavije, Italije i Hrvatske.

„Hvala na ovom velikom priznanju, koje izlazi iz okvira samog sporta. Cijelu sam karijeru pokušavao razvijati toleranciju među sportašima i ljudima. Svojim sam igračima govorio da uvijek trebaju prezentirati respekt prema svima. Takav sam se i osobno trudio uvijek biti. Drago mi je što se ova Nagrada zove Bearinim imenom, ako je itko, onda je on to zaslužio. Bio mi je sportski idol“, rekao je Rudić primajući trofej.

Nagradu koja nosi ime najboljeg nogometnog vratara u povijesti ovih prostora, legendarnog Vladimira Beare, ustanovilo je 2022. godine Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj, a prvi dobitnik bio je proslavljeni nogometni izbornik Miroslav Ćiro Blažević.

Nagrada ima ishodište u medijskoj kampanji Govor tolerancije u kojoj sudjeluju poznati sportaši i sportski djelatnici s područja bivše Jugoslavije. Dosad su aktivnu podršku kampanji dali Miroslav Blažević, Dino Rađa, Tin Srbić, Ivan Ergić, Veselin Vujović, Nenad Šoštarić, Lino Červar, Ratko Rudić i Ivica Tucak.

Cilj projekta je borba protiv govora mržnje, diskriminacije i nasilja prema različitim etničkim skupinama te osvještavanje mladih kroz promicanje pozitivnih društvenih vrijednosti, kao što su ravnopravnost, tolerancija, multikulturalnost…

Uz navedene, svečanosti na kojoj je promovirana i Europeada 2024 – Europsko nogometno prvenstvo nacionalnih manjina koje će se održati u Njemačkoj i Danskoj – dodjeli nagrade nazočili su i saborski zastupnik Milorad Pupovac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina vlade RH Alen Tahiri, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba Vjekoslav Šafranić i brojne druge osobe iz sportskog i društvenog života Hrvatske.

Mediji o nama

https://sport.hrt.hr/vise-sportova/rudicu-nagrada-vladimir-beara–11305229

https://www.vecernji.hr/sport/ratku-rudicu-nagrada-za-doprinos-sportskoj-kulturi-i-drustvenoj-toleranciji-1740232

https://sportske.jutarnji.hr/sn/sport-mix/novo-priznanje-za-najtrofejnijeg-hrvatskog-trenera-hvala-na-nagradi-koja-nosi-ime-mojeg-idola-15417494

https://www.portalnovosti.com/ratko-rudic-dobitnik-ovogodisnjeg-beare

Postanite član našeg društva

Постаните члан нашег друштва

Podržite naše aktivnosti

Подржите наше активности