Počinje Europeada: Reprezentacija Srba u Hrvatskoj u lovu na odličje

28.06.2024. FOTO: Jurica Galoić/SRDS

Okosnicu reprezentacije će na Europeadi u Njemačkoj i Danskoj činiti igrači NK BSK Bijelo Brdo, koji se natječu u 1. HNL te NK Vuteks Sloga Vukovar, koji igraju u 3. HNL

U Njemačkoj i Danskoj će od 28. lipnja do 7. srpnja biti održana Europeada 2024 – Europsko nogometno prvenstvo autohtonih nacionalnih manjina.

Na prvenstvu će sudjelovati 24 reprezentacije, a Hrvatsku će predstavljati nogometna reprezentacija Srba u Hrvatskoj koju od 2014. godine okuplja Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj.

Okosnicu reprezentacije će na Europeadi činiti igrači NK BSK Bijelo Brdo, koji se natječu u 1. HNL te NK Vuteks Sloga Vukovar, koji igraju u 3. HNL, a od 2019. izbornik reprezentacije je Nikola Nikica Gagulić, inače voditelj škole nogometa u klubu iz Bijelog Brda gdje su održane i završne pripreme.

Reprezentacija Srba u Hrvatskoj igrat će u skupini G, a za prvo mjesto i prolaz u četvrtfinale nadmetat će se s Pomacima – muslimanima iz Bugarske i reprezentacijom Slovaka koji žive u Mađarskoj. Cilj je nadmašiti peto mjesto s Europeade u Austriji 2022. godine, što zasigurno neće biti nimalo lako.

„U Austriji smo prije dvije godine napravili iskorak u odnosu na pretprošlu Europeadu i 11. mjesto. Plasman ovisi o mnogo faktora, formi igrača, dobrom ždrijebu. Tu smo imali i malo sreće, dobili smo dobru grupu. Najvažnije je ipak da su igrači zdravi i spremni“, kaže izbornik Gagulić.

I na ovoj Europeadi favoriti su isti kao i na prethodnima.

„Broj jedan svakako je reprezentacija Južnog Tirola. Oni su dosad svaki put bili prvaci. Sve ostale momčadi su podjednake. Svi traže svoju šansu i nadaju se da u četvrtfinalu neće izvući Južni Tirol koji će i ove godine biti prvi favorit natjecanja“, prognozira Gagulić

Reprezentacija Srba u Hrvatskoj prvu utakmicu u skupini G igra 30. lipnja protiv Pomaka, 2. srpnja je na rasporedu utakmica s reprezentacijom Slovaka iz Mađarske, dok se četvrtfinalne utakmice, kao i razigravanje za pozicije od 9. do 12. mjesta, igraju 4. srpnja.

Reprezentacija Srba u Hrvatskoj na Europeadi 2024

Marko Jelečki (NK Negoslavci), Nebojša Popović (NK Radnički Dalj), Miloš Mirosavljević (NK Vuteks Sloga Vukovar), Marko Maksimović (NK Radnički Dalj), Dragan Dolić (NK Petrova Gora Vojnić), Vukan Rakić (NK Vuteks Sloga Vukovar), Nikola Nešić (NK BSK Bijelo Brdo), Ilija Đilas (NK BSK Bijelo Brdo), Srđan Milovanović (NK Sremac Markušica), Duško Petrović (NK Topusko), Mihailo Zekić (NK Negoslavci), Branko Kostić (NK BSK Bijelo Brdo), David Bodza (NK Sloga Borovo), Stefan Bingulac (NK Vuteks Sloga Vukovar), Dejan Vajić (NK Radnički Dalj), Bojan Trbojević (NK Petrova Gora Vojnić), Marko Knežević (NK Petrova Gora Vojnić), Aleksandar Ivošević (NK Lokomotiva Rijeka)

Nastup nogometne reprezentacije Srba u Hrvatskoj na Europeadi 2024 ostvaren je u suradnji s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Srpskim narodnim vijećem i Hrvatskim nogometnim savezom.

Postanite član našeg društva

Постаните члан нашег друштва

Podržite naše aktivnosti

Подржите наше активности